Under 2024 betalade Forte ut 865 miljoner kronor till forskning. Bidragen gick till 576 olika forskningsprojekt vid lärosäten och andra organisationer runt om i landet. Vi beviljade också 954 miljoner kronor i bidrag till ny forskning som ska genomföras till och med år 2030.

År 2024 var händelserikt för Forte. Inte minst presenterade regeringen sin forsknings- och innovationspolitiska proposition i mitten av december. Fortes forskningsanslag ökar med 267 miljoner kr fram till 2028, för både ett antal nya och pågående satsningar.

Samhället präglades under året av fortsatt osäkerhet kopplat till ett oroligt världsläge, klimatförändringar och andra globala utmaningar. Många människor hade ett tufft ekonomiskt läge, allt för många led av psykisk ohälsa och våldsdåd bidrog till otrygghet. Välfärdens många olika delar genomgår framåtsyftande reformer men kämpar samtidigt med att klara sitt uppdrag här och nu. Arbetsmarknaden är komplex med en generellt ökande arbetslöshet samtidigt som det råder kompetens- och arbetskraftsbrist inom vissa sektorer.

Allt det gör att Fortes forskning är viktig för att vi ska kunna förstå samhällsutvecklingen, men även ta fram lösningar där kunskapen kommer till användning och bidrar till att lösa faktiska problem som begränsar människors liv.

Under 2024 genomförde Forte 13 utlysningar av forskningsmedel och hanterade över 2 100 ansökningar. Av dem blev 241 beviljade finansiering. Vi arrangerade också 19 seminarier och konferenser om angelägna samhällsfrågor och publicerade 8 nya rapporter och skrifter.

Denna årsredovisning beskriver Fortes verksamhet för budgetåret 2024. Fler årsredovisningar hittar du på sidan ”Årsredovisningar”.